Toisinaan hääpuvun pukeminen tuottaa päänvaivaa ja ylimääräistä stressiä jo ennakkoon, niin morsiamelle kuin pukijallekin. Ja monesti olemmekin saaneet antaa apuja puhelimitse kyseiseen probleemaan, kertoo Morsiusateljee Katariinan toimitusjohtaja Katariina Karppinen.
Pukeahan voi monella tapaa. Toiset haluavat laittaa puvun päälle alakautta pukien, toiset taas sujauttavat puvun yläkautta. Molemmissa tavoissa on puolensa ja mikään ei ole määrättyä! Itse suosin jälkimmäistä tapaa, koska pienempi paha on hiusten ja meikin pikku korjailu, kuin lattialta tulevien mahdollisten tahrojen putsaus puvusta.
Hääpuvun nyörittäminen
Puvun varsinainen nyöritys aloitetaan, kun puku on laitettu päälle. Ensimmäisenä on hyvä tarkistaa, että ripustuslenkit tulevat puvun sisäpuolelle. Tämän jälkeen katsotaan, että puku on muutoin oikealla korkeudella niin miehustasta kuin takaakin. Erinomaisena apuvälineenä nyörityksessä voit käyttää hakaneuloja, jotka kiinnitetään nyöritysnauhan päihin. Näin nauhan pujottelu nyörityslenkkien läpi on huomattavasti helpompaa!
Pujota nauhat nyörityksen molemmin puolin ensimmäisten lenkkien läpi. Tämän jälkeen on aika ottaa molemmat vapaat nauhanpäät käteen ja katsoa, että nauha on molemmin puolin kutakuinkin samanmittainen. Senttipeliä tämän ei kuitenkaan tarvitse olla. Ja sitten nyörittämään!
Pujota nauhat ristiin vuorotellen molemmin puolin, vedä sen verran, että saat alaläpän pysymään nätisti paikallaan. Tarvittaessa voit nyt suoristaa läppää nyörityksen alla. Toiset tykkäävät pujottaa nauhan nyörityslenkin yläpuolelta, toiset alapuolelta. Tässäkään ei ole mitään oikeaa tapaa, kunhan katsot että teet samoin koko nyöritysmatkan. Jatka näin nyörittämistä noin vyötärölle asti. Kun olet päässyt tähän asti, on nyt hyvä kiristää jo laitettua nauhaa lenkeissään. Aloita tiukentaminen alusta ylhäältä ja jatka vyötärölle. Tämän jälkeen jatka nyöritys lenkkien loppuun asti. Kun olet päässyt loppuun, käy vielä läpi nyöritys, tiukentaen jokaista lenkkiä tarpeen mukaan. Tässä vaiheessa on myös hyvä huomioida, että nyörityksen on tarkoitus tukea kylkiluiden kohdalta, ei kainaloista. Jos pukua kiristää liiaksi kainaloiden alta, on tuloksena ikävästi tursuileva iho kainaloiden kohdalla ja pääntieltä. Kiristä siis mieluummin vähemmän kahden ensimmäisen lenkin kohdalla kuin muualla.
Nyörityksen lopussa tee kaunis, mutta napakka rusettisolmu. Jos haluat jättää nauhan päät puvun päälle näkösälle, tee rusetista elegantisti sopivan pieni. Jos taas haluat piilottaa nauhan lopun, solmi rusetista pitkälenkkinen, jolloin se on helpompi taittaa nyörityksen päästä piiloon puvun sisälle ja vapaat nauhan päät jäävät sen verran lyhyeksi, etteivät ne yllä sisäpuolellakaan jalan alle. Voilà! Valmista!
Teksti: Katariina Karppinen
Katariina on suunnittelija Sis Idman malliston takana sekä Morsiusateljee Katariinan toimitusjohtaja.