Hääpuhe on hyvin henkilökohtainen ja usein mieleenpainuvin lahja puhujalta hääparille. Perinteisesti häissä puhuvat ainakin hääparin vanhemmat, bestman ja kaaso, kunkin mielihaluista riippuen. Ensimmäisen hääpuheen pitää yleensä morsiamen isä, joka toivottaa vieraat tervetulleeksi ja nostaa maljan hääparin onneksi. Muiden puhujien on syytä neuvotella puheen ajankohdasta häätilaisuuden ohjelman laatijan kanssa, yleensä tehtävä on annettu bestmanin kontolle.
Hääpuheen sisältö
Puheet ovat tyypillisesti häiden odotetuimpia ohjelmanumeroita, ja parhaimmillaan ne kohottavat juhlan tunnelmaa entisestään. Hyvän puheen laatiminen on aina haastavaa, mutta hyvällä valmistelulla kuka tahansa voi onnistua. Hääpuheen sisällön laadinnassa pätee sääntö, että hyvät ideat ovat yleensä yksinkertaisia.
Puheen sisältö kannattaa olla sellainen, että koko hääväki pystyy siihen eläytymään. Hääpuheessa voi muistella morsiusparin lapsuutta, nuoruutta ja seurustelua. Monia kiinnostaa myös appivanhempien ja tulevan miniän tai vävyn ensikohtaaminen. Lisäksi hyvä puhe on tarpeeksi lyhyt, vain muutaman minuutin mittainen, sekä tarpeeksi henkilökohtainen ollakseen tunteikas, koskettava tai hilpeä. Hääpuhetta voi värittää kertomalla vitsejä, aforismeja, sananlaskuja, laulunsäkeitä ja muita lainauksia. Puheen tukena voi käyttää myös valokuvia tai videopätkiä.
Puheen sisältöä suunnitellessa kannattaa varmistaa hääjuhlan luonne. Virallinen hääjuhla vaatii juhlavan ja hillityn puheen, kun taas tunnelmaltaan rennommat häät antavat puhujalle vapaammat kädet. Olipa juhlan teema millainen hyvänsä, tulee puheen sävyssä muistaa aina positiivisuus. Hääpuhe ei ole oikea paikka kaivella vanhoja kaunoja esiin, vaan sen sijaan korostaa kaikkia niitä myönteisiä asioita, joita hääpari edustaa. Näin ollen vitsit kannattaa harkita huolella, ettet tule väärinymmärretyksi.
Puheenpidossa tärkeää on muistaa huomioida sekä morsian että sulhanen. Puhe osoitetaan morsiusparille unohtamatta silti luoda katsekontaktia välillä yleisöönkin päin.
Hääpuheen jäsentely
Hääpuheen jäsentämisessä voit hyödyntää seuraavaa ohjenuoraa:
– puhuttelu (rakkaat Maija ja Matti)
– historia (lapsuus, nuoruus, ensikohtaaminen)
– nykyhetki (mihin on tultu)
– tulevaisuus (elämänohjeet)
– loppukevennys
– onnentoivotus hääparille